Toate
datele din aceasta rubrica le-am luat din Cartea de Notite de
utilizare, a congelatorului meu (in afara ierburilor aromatice si a
usturoiului).
Am
facut deja exemple in fotografii pentru conservarea fasolei pastai,
usturoiului si patrunjelului, voi continua si cu celelalte legume de
baza.
Legumele vor fi spalate, curatate si taiate.
In franceza se utilizeaza termenul de "blanchiment" - este prodeul de oparire prin fierbere
in apa sau la vapori de apa, a legumelor, care dureaza cateva minute, cateodata mai putin, dupa care le racim imediat in apa rece, pentru a le pastra culoarea.
- In apa - puneti apa la incalzit. Puneti legumele in apa clocotita pentru a fierbe. Pentru 500 gr de legume utilizam 3-4 litri de apa. Aceiasi apa se poate utiliza de 6-7 ori.Acoperiti.
- In vapori de apa - puneti apa intr-o cocota, legumele in cosuletul metalic in partea superioara a recipientului, pentru a nu atinge apa. Puneti oala sub presiune si incalziti apa.
Racirea legumelor - trebuie sa se faca foarte repede, intr-o baie de apa rece sau cu gheata, sau sub apa de robinet, pentru a pastra culoarea naturala a legumelor. Eu, pun intr-un panier si las sa curga apa de la robinet peste legumele fierte, cateva momente, astfel se raceste foarte repede.
Lasati sa se scurga apa, dupa care le puneti intr-un ambalaj alimentar si puneti in congelator.Cel mai bine este sa folositi un sac special alimentar, utilizare unica.Puneti in sac cantitatea necesara pentru o utilizare. Cand congelati cantitati mai mici, congelarea este mai rapida.
Morcovii
Curatati morcovii tineri, spalati si taiati in bucati de aceiasi marime, astfel fierberea va fi constanta. Puneti la fiert in apa clocotita timp de 3 minute, dupa care scoateti din apa clocotita, puneti la racit in apa, ambalati si congelati.
Ciupercile - alegetile mici, sanatoase, tari, culese proaspat, palaria nu prea deschisa.
Preparatile si spalatile. Puneti intr-o cratita la prajit, pentru a elimina apa de vegetatie, adaugati o lingura de ulei. Dupa ce apa de vegetatie s-a redus, puneti la scurs, lasati sa se raceasca, ambalati si congelati.
Conopida - alegeti-o foarte alba, stransa.
- Intreaga - inlaturati foile si o parte din picior (cotor). Puneti 1/2 ora in apa rece sarata cu piciorul in sus. Puneti la fiert in apa clocotita timp de 5 minute. Raciti in apa rece timp de 5 minute, lasati sa se scurga, ambalati, congelati.
- In bucati - inlaturati foile, taiati in buchetele, aproximativ de aceiasi marime, spalati. Puneti la fiert in apa clocotita timp de 2 minute, dupa care raciti la robinet, lasati sa se scuga, ambalati, congelati.
Varza verde - tanara, inima alba
Desprindeti foile de varza, spalati, puneti la fiert in apa clocotita timp de 2 minute, lasati sa se scurga, dupa ce s-a racit ambalati si congelati.
Spanacul - proaspat, foi mici tinere
Inlaturati codita, spalati foile, puneti la fiert in apa clocotita 1 minut. Amestecati in timpul fierberii ca foile sa fie separate. Raciti la apa de robinet, lasati sa se scurga, ambalati si congelati.
Fasolea verde si galbena pastai - articol intreg aici .
Ierburi aromatice - articol intreg aici.
Usturoiul - articol intreg aici .
Mazarea - ferma, proaspat culeasa, verde.
Spalati dupa ce le-ati desprins de teci. Lasati la fiert in apa clocotita 2 minute, vezi 3 daca bobul este mai gros. Raciti la robinet, lasati sa se scurga, ambalati si puneti in congelati.
Legume Timpul de conservare in luni
Morcovi 10-12
Ciuperci 10-12
Conopida 8-10
Varza verde 8-10
Spanac 10-12
Fasole pastai 10-12
Ierburi aromatice 6-8
Mazare 12
Am incercat sa congelez si rosii, dar nu am avut un rezultat prea bun, cred ca depinde mult de soiul rosiilor. Fiecare soi, are o aumita intrebuintare, am incercat de 2 ori si apoi am renuntat, prefer conservele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu