Monkey bread - painea maimutelor, desert de origine americana, l-am vazut pe un blog francez Cest moi qui l'ai fait, mi s-a parut interesant si am incercat. Cand facem un monkey bread, aluatul il impartim in bilute mici,
pe care le trecem in untul topit, zahar si scortisoara. Dupa care bilutele le punem intr-o forma de coroana. Deci este foarte apropiata ca si reteta, dar forma de trandafir este mai frumoasa ca si aspect. L-am facut de 2 ori deja, de fiecare data am schimbat un pic reteta. Apoi, vizitand un alt blog francez -Le pétrin- torta-delle-rose-des-news.html, m-am gandit sa schimb forma acestui cozonac.
Dar ce ma interesa cel mai mult este zaharul caramelizat in exterior, care da o coaja fina si crocanta si in plus parfumata cu scortisoara.
Ingrediente pentru un cozonac rotund de 26 cm diametru :
- 500 g faina
- 1 pliculet de drojdie uscata
- 60 g zahar
- 1 lingurita de sare
- 4 galbensuri de ou
- 1 ou intreg
- 200 ml lapte caldut
- 80 g unt la temperatura camerei
Pentru umplutura si glazura :
- 100 g zahar
- 2 lingurite rase de scortisoara in pudra
- 80 g unt topit
Prepararea cozonacului in masina de paine
Puneti
in ordine : laptele, sarea, zaharul, ouale batute, faina si la sfarsit
drojdia. Puneti programul aluat crescut si cand aluatul este in forma de
ghem, adaugati untul cate un pic. Aluatul trebuie sa se desprinda de
peretii recipientului, daca nu adaugati un pic de faina sau un pic de
lapte, pana cand obtineti un aluat neted si un pic lipicios cand il
atingeti. Lasati aluatul in masina si dupa 1h30min, la sfarsitul
programului, aluatul a crescut si il puteti degaza. Eu l-am facut la
masina.
Prepararea cozonacului cu mana
Varsati
intr-u saladier mare, faina cernuta si drojdia. Amestecati si adaugati
zaharul si sarea, amestecati cu o lingura de lemn. In centru faceti un
cuib, unde varsati ouale batute si laptele. Incepeti sa amestecati
plecand din centru, incorporati faina, la sfarsit adaugati untul.
Framantati 10 minute, adaugand sau un pic de faina sau un pic de lapte,
pana cand obtineti un aluat neted, care se despride de peretii vasului,
dar ramane un pic lipicios.
Puneti
aluatul intr-un vas uns cu ulei, la cald, acoperiti cu un prosop,
lasati sa creasca timp de 1h 30 minute. Eu pun cuptorul la incalzit la
50°C, dupa care il opresc si apoi pun aluatul la crescut.
Glazura.
Pentru
torta di rosa se face o crema cu untul si zaharul, dupa care se intinde
pe aluat, dar eu am aplicat metoda pentru un monkey, am topit untul.
Topiti untul pe foc mic.
Dupa
ce aluatul a crescut, dubland volumul, il puneti pe un blat presarat cu
faina. Pliati aluatul de 2-3 ori pentru al degazeifica.
Presarati
faina pe o foaie de copt sau pe o foie mare de silicon si intindeti
aluatul in forma de rectunghi de 35x50 cm. Faceti atentie pentru a nu
face gauri.
Ungeti aluatul cu unt, pe toata suprafata.
dupa care presarati zaharul si scortisoara. In aceasta operatie veti utiliza aproximativ jumatate din ingrediente : unt, zahar, scortisoara.
dupa care presarati zaharul si scortisoara. In aceasta operatie veti utiliza aproximativ jumatate din ingrediente : unt, zahar, scortisoara.
Rulati aluatul cu ajutorul foii de copt si taiati cu un cutit in 12 bucati.
Ungeti
cu unt o forma rotunda si presarati un strat fin de faina. Inainte de a
pune bucatile de aluat in forma, le treceti in unt, apoi le treceti in
amestecaul zahar-scortisoara, astfel exteriorul va fi caramelizat, de o
crusta fina si crocanta. Dupa ce puneti aluatul in forma, ungeti cu
restul de unt si presarati restul de zahar si scortisoara.
Acoperiti cozonacul cu un prosop si lasati la crescut intr-un loc cald timp de 45 minute.
Intre timp, incalziti cuptorul la 180°C, iar dupa ce alauatul a crescut, puneti la copt timp de 25 minute.
Cand facem un monkey bread, aluatul il impartim in bilute mici, pe care
le trecem in untul topit, zahar si scortisoara. Dupa care bilutele le
punem intr-o forma de coroana. Deci este foarte apropiata ca si reteta,
dar forma de trandafir este mai frumoasa ca si aspect.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu