M-am uitat pe retete de pe mai multe bloguri si site-uri, dar si in comentarii, astfel am ales aluatul cu cartofi si gris, prune intregi cu zahar si scortisoara si jumatati de prune pentru cele mai mari.
Ingrediente :
Pentru alaut
- 12 prune micute si 5 mai mari spalate, taiate in jumatate si fara sambure
- 600 g cartofi de salata, nu pentru piureu, astfel aluatul este mai lipicios
- 2 oua
- 150 g faina
- 75 g gris
- 1/2 lingurita de sare pentru aluat
Pentru pezmet si umplutura:
- 30 g unt
- 150 g pezmet
- 90 g zahar cristal
- 1/ 2 lingurita de scortisoara
Pentru fiert :
- o oala de mare capacitate, aprox 5 l de apa
- 1 lingurita sare
- 1 lingura de ulei
Fierbeti cartofii cu coaja, astfel nu vor fii plini de apa. Curatati coja si reducti in piureu. Adaugati restul ingredientelor : oua, sare, faina si gris, amestecati repede pana cand se desprinde de vas si obtinem un bulgare. Puneti in frigider.
Pezmetul l-am facut din paine uscata feliata trecuta in robot. Intr-o tigaie puneti untul l-a topit, dupa care adaugati pezmetul, amestecati din cand in cand, pe foc mijlociu, pana cand permetul capata o culoare frumoasa si uniforma, fara sa se arda. Adaugati 60 g de zahar si amestecati.
Dupa ce prunele au fost curatate, luati aluatul de marimea unei prune cu mainile umezi, aplatizati si formati o bila imprejurul prunelor.
Amestecati restul de zahar, 30 g cu scrtisoara si depuneti in mijlocul prunelor intregi, dupa ce a-ti scos samburele. Inchideti prunele cu aluatul.
Puneti apa la incalzit, iar cand este in clocot, le redati forma rotunda si le puneti in apa la fiert. Dupa ce se ridica la suprafata, le lasati inca 2 minute, pentru ca grisul sa fiarba, dar prunele sa ramana nefierte. Retrageti din apa si tavalitile imediat in pezmet cu ajutorul unei linguri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu